פתיחת התפריט הראשי

שינויים

הוסרו 2,481 בתים ,  15:56, 30 בינואר 2020
אין תקציר עריכה
{{דף|תוכן='''הנהלת חשבונות ''' (בראשי תיבות: הנח"ש או הנה"ח) הוא תחום העוסק בתיעוד פעילותה הפיננסית של ישות חשבונאית באמצעות רישום התנועות הכספיות והלא כספיות שלהתאגידים ועצמאים. בין עסקאות אלו ניתן למנות במסגרת הנהלת החשבונות נרשמים כל העסקאות שבוצעו בעסק, לרבות [[הכנסה|מכירות]], [[הוצאה|רכישות]], קבלות, הכנסות ותשלומים. ישנן שתי שיטות מקובלות לניהול חשבונות: מערכת הנהלת חשבונות חד-צדית ומערכת הנהלת חשבונות כפולה. עם זאת, ניתן לומר שכל סוג של רישום של עסקאות פיננסיות, מהווה ניהול חשבונות[[תקבול|תקבולים]] ו[[תשלום|תשלומים]].
בדרך כלל, הנהלת החשבונות מבוצעת על ידי [[מנהל חשבונות. אין לבלבל בין ]] באמצעות תוכנת הנהלת חשבונות לבין חשבונאות ולבין ראיית חשבון. הנהלת חשבונות היא פעולת רישום שבו מנהל/ת החשבונות מתעד/ת את הפעולות שנעשות בגוף. בעוד שחשבונאות היא אוסף של כללים כיצד רושמים פעולות חשבון במקרים סבוכים וכללי הכרה בהכנסות והוצאות ובסיסי דיווח ואופן הצגתם בדו"ח הכספי ובתחום זה עוסק מנהל הכספים. ראיית חשבון הוא מקצוע העוסק בביקורת של הדוחות הכספיים של הגוף כשבסוף הביקורת רואה החשבון מפיק (חייב להפיק) חוות דעת שאושרה לשימוש על הדו"ח הכספי. בעיקרון, לרואה חשבון אסור לעסוק בחשבונאות של הגוף עליו הוא מבצע ביקורת (למעט מקרים חריגים). לכן, מנהל החשבונות עוסק בתיעוד הפעולות הפיננסיות, מנהל הכספים עוסק בחשבונאות כלומר מיישם תקני חשבונאות ועורך את הדוחות הכספיים, ורואה החשבון עוסק בראיית חשבון שהיא ביקורת על הדוחות הכספיים ומחווה את דעתו עליהםידי מס הכנסה.
יש שתי שיטות לניהול חשבונות:
* [[הנהלת חשבונות חד-צדית]]
* [[הנהלת חשבונות כפולה]] (דו-צידית)
תוכן עניינים1 מנהל חשבונות2 שיטות רישום3 ראו גם4 קישורים חיצונייםמנהל חשבונותPostscriptבשיטה החד-viewerצידית נרשמות הכנסות והוצאות בלבד, והוא מתאים לעסקים קטנים-shadedבינוניים, בעיקר [[עצמאי]]ם.png ערך מורחב – מנהל חשבונותמנהל חשבונות הוא אדם המבצע ניהול ורישום ברישום בשיטת כפולה יש צורך לבצע רישום כפול של עסקאות פיננסיות של ארגון על בסיס יומיומי. הרישום מתבצע בדרך כלל בתוך ספר חשבונות המנוהל בתוך מערכת ממוחשבת (כלומר, באמצעות תוכנת הנהלת חשבונותכל עסקה, כגון חשבשבת)לצורך תיעוד הכנסות והוצאות כנגד חייבים וזכאים. מנהל החשבונות אחראי לכך שהרישום יבוצע בצורה נכונהבשיטה זו מבוצעות התאמות בנקים, בחשבונות הנכוניםספקים ולקוחות, ובהתאם לכללי חשבונאות מקובליםכך שניתן לבצע מעקב מדויק אחר מצבו של כל חייב/זכאי. בסוף כל תקופה חשבונאית (רבעון או שנהחברה חייבת בהנהלת חשבונות כפולה, למשל)וכן עצמאים עם מחזור גבוה, עליו בדרך כלל להעביר לרואה החשבון מאזן בוחן סופי הכולל את כל העסקאות והרישומים שנעשו באותה תקופה. רואה החשבון ייעזר במאזן הבוחן ובספר החשבונות כדי להכין דוח רווח והפסד ומאזןלפי תחום עיסוקים ובהתאם להוראות ניהול ספרים.
שיטות רישוםשתי שיטות הרישום הנפוצות ביותר הן הנהלת חשבונות חד-צדית והנהלת חשבונות כפולה. בראשון נעשה שימוש בחשבונות הכנסות והוצאות (עסקאות מזומן) בלבדתאגיד ועצמאי שחייב בשיטה הכפולה, והוא מתאים לעסקים קטנים. ברישום בשיטת הנהלת חשבונות כפולה יש צורך לבצע רישום כפול של כל עסקהחייב גם בחובת ניכוי מס במקור לגבי תשלומים לספקים ובהגשת דוח 856 למס הכנסה אחת לשנה, באמצעות חובה וזכות. תנועות החובה והזכות מחולקות לכרטיסים כך שבסוף השנה כל התנועות צריכות להסתכם לאפס. קיימים כרטיסים מסוגים שונים כגון: כרטיס קופת מזומן, כרטיס קופת צ'קים, כרטיס לכל חשבון בנק, כרטיס לכל לקוח, כרטיס לכל ספק וכרטיס לכל עובדבנוסף [[דיווח מקוון למע"מ]].
ראו גםמכונת חישובספר הזמנות}}