פתיחת התפריט הראשי

בסיס מזומן

גרסה מ־21:22, 14 ביוני 2021 מאת דניאל (שיחה | תרומות)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)

בסיס מזומן (לעומת בסיס מצטבר) מתייחס לשיטת דיווח לפיו יש לדווח על הכנסות והוצאות רק בעת קבלתן או תשלומן בפועל.

לדוגמה, עסק שמנפיק חשבוניות מס על בסיס מזומן בלבד, לא ינפיק חשבונית מס ללקוח אלא אם קיבל תשלום בפועל מהלקוח, כגון מזומן או העברה בנקאית. אם קיבל שיק דחוי, למשל, ינפיק קבלה בלבד, ללא חשבונית מס, ורק במועד הפרעון של השיק ינפיק חשבונית מס ללקוח. להבדיל, בבסיס מצטבר מנפיק בעל העסק חשבונית בעת מתן השירות או מסירת הסחורה, גם אם לא קיבל את הכסף בפועל.

מטרתו של עסק הפועל בצורה זו, היא להימנע מתשלום מיסים, כל עוד הכסף אינו בידו. מדובר בעיקר בשיקולי מע"מ, אבל גם שיקולי מס הכנסה וביטוח לאומי הם חלק מהתמונה. כשמדובר במע"מ, קל לראות את ההבדל בין בסיס מזומן לבסיס מצטבר. בבסיס מצטבר, יש לשלם את המע"מ לאחר מסירת הסחורה או לאחר מתן השירות, גם אם לא התקבל הכסף ליד. כתוצאה מכך, ייתכן שהלקוח ישלם לבעל העסק לאחר חודשיים, בעוד בעל העסק כבר העביר מזמן את המע"מ לרשויות. בסיס מצטבר עשוי להקשות על בעל העסק ועל תזרים המזומנים שלו. לעומת זאת, בבסיס מזומן, משולם המע"מ רק לאחר שהכסף בכיס של בעל העסק, והוא לא נפגע כשמגיע מועד הדיווח והתשלום למע"מ.

לעניין מס הכנסה וביטוח לאומי, יש לבסיס מזומן ומצטבר משמעות בעיקר לקראת סוף שנת המס, כלומר חודש דצמבר, כאשר ניתן לדחות או להקדים חלק מההוצאות וההכנסות בבסיס מזומן, בהתאם למועד קבלתם. בבסיס מצטבר אין אפשרות לבצע תכנון מס מהסוג הזה.

לגבי מכירת סחורה, בסעיף 22 לחוק מע"מ נקבע כי כולם יעבדו לפי בסיס מצטבר, למעט אלו:

  • בעל עסק שהמחזור שלו נמוך מ-2 מיליון ש"ח.
  • בעל עסק שהוא יצרן, אם מחזור העסקאות שלו נמוך מ-3.8 מיליון ש"ח.

לגבי מתן שירות, בסעיף 24 נקבע כי כולם יעבדו לפי בסיס מזומן, כשהחריג הוא בסיס מצטבר אם מחזור העסקאות עולה על 15 מיליון ש"ח.

כפועל יוצא, רוב העצמאים הקטנים-בינוניים עובדים על בסיס מזומן.

לעניין מס הכנסה וחברות בע"מ, יש הנחיות מעט שונות מאלו הנוגעים לעצמאים. לפי חוזר מס הכנסה ובהתאם לכללי חשבונאות מקובלים, חברה המעוניינת לדווח לפי בסיס מזומן לצרכי מס הכנסה, עליה לנהל הנהלת חשבונות כפולה על בסיס מזומן. אם ניהלה את הנהלת החשבונות לפי בסיס מצטבר, אין באפשרותה לדווח למס הכנסה לפי בסיס מזומן. בנוסף, רק חברות שעומדות בתנאים הבאים יכולות לכתחילה לנהל הנהלת חשבונות כפולה על בסיס מזומן:

  • אין מלאי מהותי בעסק; כלומר עסק קמעונאי או סיטונאי אינו יכול להציג דוחות לפי בסיס מזומן.
  • יש לדווח על הבסיס שנבחר בעקביות.


יצירת קשר

דניאל - המרכז לשכר והנהלת חשבונות בע"מ

משרד 338, קומה 3, התע"ש 20, כפר סבא